Coaching

Winnie Gebhardt: Coaching praktijk voor Levensvragen

Zit ik nog wel op de goede weg? Ik heb mijn werk altijd superleuk gevonden, maar werk ik nu nog wel vanuit mijn hart? Ben ik eigenlijk gelukkig in mijn relatie? Ik hou van mijn partner, maar hoe komt het dan dat ik opeens zo verliefd ben op iemand anders? Kan ik er zijn voor mijn kinderen zoals ik dat zou willen? Waarom voel ik me zo gevangen in al mijn rollen en verantwoordelijkheden? Waarom voelt zoveel van wat ik doe bijna als een strijd, en is harmonie in mezelf zo vaak moeilijk te vinden? Hoe breng ik mijn leven weer in balans, en zorg ik ervoor dat ik niet steeds zo uitgeput raak? Waarom lijk ik te blijven steken in mijn verdriet om mijn geliefde(n) die ik moet missen door overlijden of scheiding, of om mijn gezondheid of het werk dat ik verloren heb? Heb ik eigenlijk bewuste keuzes gemaakt in mijn leven, of is het meeste me gewoon maar overkomen? Is dit het nu, of is er nog een kans mijn leven echt te gaan veranderen? Hoe voorkom ik dat ik later spijt heb van het niet bewust kiezen voor hoe ik leef? Met andere woorden, hoe krijg ik mijn leven weer op de, of eigenlijk mijn rit, en vooral: hoe voel ik me weer vrij en leef ik in lijn met wie ik werkelijk ben?

Jouw levenspad

De vragen die je zo bezig houden geven wellicht aan dat je erna verlangt dichter bij de essentie van de betekenis van je leven te komen. Je wilt je weer krachtig, onbelemmerd, en levendig voelen, en je bent op een plek aangekomen in jouw levensloop waarbij je meer autonomie zou willen krijgen over het vervolg van je pad. In ieder leven komen er bovendien momenten voor dat je keuzes moet maken die je moeilijk kunnen vallen. De implicaties van wat je ook kiest kunnen (te) groot lijken, en het kan zijn dat de angst voor die consequenties een verlammend effect heeft. Ik kan je helpen licht te werpen op de afwegingen, op manieren die je niet vastzetten.

Mijn aanpak

In mijn praktijk kijken we samen naar wat het leven je brengt, en hoe je het het liefst zou willen, met aandacht voor alles wat er in je leeft. We gaan de moeilijke dingen die nu gebeuren, of die je in het verleden hebt meegemaakt, niet uit de weg. We onderzoeken ook open en eerlijk je eigen rol in de dynamiek van de patronen waar je soms last van hebt, en hoe je die kunt veranderen. Zo zoeken en vinden we je eigen verhaal naar de toekomst.

Verandering gaat vaak gepaard met pijn, verlies en melancholie. Dit zijn tastbare emoties die soms gehoord moeten worden. Tijdens de coaching sessies is daar tijd en aandacht voor. Soms wil je ook zonder woorden iets ervaren, erin duiken en het dan laten voor wat het is. Door dit te doen kunnen moeilijke gebeurtenissen en gevoelens onderdeel worden van de persoon die je bent, en mag je ze omarmen als onderdeel van je levensverhaal. Je vertrouwen in wat de toekomst kan brengen, zal toenemen.

Ik geloof in de innerlijke kracht van mensen en in de lichtheid van het zijn, ook al heeft die zich lange tijd niet laten zien. Terwijl we samen op zoek gaan, stel ik altijd vragen die er toe doen, en laat me daarbij niet gemakkelijk afleiden. Het gaat nooit om goede of foute antwoorden, maar om de ontdekkingstocht naar hoe iets precies voor jou is. We raken de lagen van gevoelens, gedachten, gedrag en essentie van het leven. Zo kom je tot geheel nieuwe inzichten, soms stap voor stap, soms met een grote schok. Want meestal zijn de dingen anders dan je dacht. Als je ineens merkt dat er andere dimensies zijn, ervaar je een ruimte en vrijheid die je eerder misschien niet voor mogelijk had gehouden.

Mijn achtergrond

Zelf gegroeid door de ervaringen in mijn leven, vind ik het een voorrecht anderen te begeleiden in een traject naar meer zelfkennis. Ik ben opgeleid als klinisch psycholoog (doctoraal in 1990). Tijdens mijn promotieonderzoek ben ik mij gaan specialiseren in gedragsverandering en gezonde leefstijl. Ik heb ook daarna vele jaren gewerkt in het onderzoek en onderwijs op dit gebied, en kreeg voor mijn bijdrage aan het veld een onderscheiding van de European Health Psychology Society. Van 2016 tot begin 2023 werkte ik met veel plezier als vrijwilliger in de rouwondersteuning, en sprak in het verleden ook bij uitvaarten via de Humanistische Uitvaartbegeleiding. Daarnaast heb ik me verdiept in de (existentiële) psychologie, filosofie en het begeleiden van persoonlijke ontwikkeling. Ik volgde verder onder meer de jaaropleiding stemexpressie bij Marius Engelbrecht, en de wandelcoach opleiding bij het Coachbureau van Hilde Backus. Ik werk sinds het najaar 2022 als vitaliteits- en zingevingscoach voor medewerkers van het LUMC.

Waar we werken

Ik werk vanuit een kleine maar fijne plek in de Leidse Merenwijk. Als je het prettig vindt en het bij je coachingvraag past kunnen we mooie wandelingen maken door de polder en langs de Kagerplassen tijdens de sessies. Ik gebruik graag de principes van wandelcoaching, zeker bij vermoeidheid en (beginnende) burn-out klachten. Maar ook voor andere vraagstukken levert de buitenlucht uit zichzelf een frisse blik op.

Meestal zijn de trajecten die ik aanbied kort, omdat ik geloof in de kracht van intensiteit en focus in tijden van transitie: het betreft meestal 3 tot 5 sessies over een periode van 2 tot 5 maanden. Een standaard traject bestaat uit 3 sessies van 90 minuten en kost in totaal 350 euro. Eventuele vervolggesprekken zijn 125 euro per 90 minuten, of 67,50 euro per 45 minuten. Als je dat wenst heb ik de mogelijkheid om in de avonduren te coachen.

Contact

Nieuwsgierig geworden, en wil je meer informatie of een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Stuur me dan een berichtje via praktijkwinniegebhardt@gmail.com.

KvK registratienummer: 87876191.